Méri az alkalmazottak elkötelezettségét? Itt van, miért (és hogyan) kellene

Az alkalmazotti felméréseket gyakran úgy tekintik, mint egy évenkénti tennivalót, amelyet sietve ellenőriznek vagy akár teljesen figyelmen kívül hagynak.

 

Az alkalmazotti felméréseket gyakran úgy tekintik, mint egy évenkénti tennivalót, amelyet sietve ellenőriznek vagy akár teljesen figyelmen kívül hagynak. Sajnos nem mindig tekintik őket a vállalati kultúra és a munkavállalói elkötelezettség megértésének alapvető eszközeiként . 

Adjuk tehát a munkavállalói elkötelezettség felméréseknek a megérdemelt szeretetet! Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy miért kritikusak és hogyan érheti el belőlük a legnagyobb hatást és betekintést.

A magasan elkötelezett szervezetek más szervezeteknél nagyobb eséllyel mérik az elkötelezettséget, és évente többször is mérik.

Mik azok a munkavállalói elkötelezettség felmérések

 

five-star-employee-rating-01-1

A munkavállalói elkötelezettség felméréseknek olyan kérdései vannak, amelyek mérik az alkalmazott érzelmi elkötelezettségét a munkája, a csapat céljainak és a vállalat küldetése iránt. De bár a koncepció nyilvánvaló, a munkavállalói felmérések valójában sokkal bonyolultabbak, mint amilyennek látszanak.

A legtöbb nagyvállalat elvégez valamilyen munkavállalói felmérést, változó erőfeszítéssel! Egyesek számára ez egy nagy éves munkavállalói vélemény-felmérés, ahol a HR sok kérdést tesz fel az alkalmazottaknak a vállalatnál szerzett tapasztalataikról.

Néhány vállalat a Gallup Q12 kérdéseit is felhasználja, amelyek a munkavállalói elkötelezettséget a munkavállalói élmény 12 kulcseleme körül mérik.

Mások számára ez egy gyorsabb pulzusfelmérés egész évben. Néhány vállalat pedig az Employee Net Promoter Score (eNPS) rendszer felé kezd áttérni, ahol egyszerűen megkérdezik az alkalmazottakat, hogy mennyire valószínű, hogy a társaságban való munkát javasolják barátaiknak és családtagjaiknak. Néhány túlteljesítő vállalat több megközelítést alkalmaz!

A rendelkezésre álló módszerek széles skálája létezik - és ez nagyszerű.

Miért kell mérnie a munkavállalók elkötelezettségét

Az alkalmazotti felméréseket néha elavultnak tekintik, de valójában ezek a leghatékonyabb módszerek a vállalat egészének elkötelezettségének felmérésére. Egyes techcégek megpróbálták felváltani a felméréseket gépi tanulással és algoritmusokkal, de a Facebook megállapította, hogy a munkavállalók egyszerű megkérdezése arról, hogy mennyi ideig kívánnak maradni a vállalatnál, kétszer pontosabb a forgalom előrejelzésében, mint ezek a csúcstechnológiai lehetőségek.

Meg kell mérni a munkavállalók elkötelezettségét, mert ez erős mutatója a termelékenységnek és a teljesítménynek. Azok az alkalmazottak, akik szoros kapcsolatot éreznek szerepükkel és az Ön vállalkozásával, kevésbé valószínű, hogy távoznak, inkább szenvedéllyel dolgoznak, és így nagyobb eséllyel lesznek a legjobb munkatársak.

Kiváló kiindulópont a valódi, hatásos változások ösztönzéséhez egy kultúrán belül.

Gallup felmérte, hogy a vállalatok a felső negyedébe a dolgozói elkötelezettség felülmúlta az alsó negyedbe eső egységeket, úgymint 10%-al az ügyfélértékelést, 17%-al a termelékenységet, 20%-al az eladásokat, és 21%-al a jövedelmezőséget.

Az alkalmazottak elkötelezettsége pedig szilárdan kapcsolódik a szervezeti teljesítményhez - állítja a HR-szakemberek 90% -a.

Tehát olyan alkalmazottakra van szükséged, akik aktívan és boldogan vesznek részt munkájukban, ha azt akarod, hogy céged sikeres legyen! És ha nem ismeri jól, mit javíthatna a vállalata, akkor nem tudja megoldani azokat a problémákat, amelyek akadályozhatják az elkötelezettségüket.

Milyen felismeréseket tanulhat a munkavállalói felmérésekből?

 

analyzing-survey-results-01

Munkavállalói felmérés során adatokat keres arról, hogy alkalmazottai mennyire elkötelezettek a vállalatánál. Egyszerű, igaz? De valóban sokkal több mindent megtudhat munkavállalói felméréseiből, nem csak az elkötelezettség arányát. Ez az adatok és ötletek kincsestára.

Elemezze a bizalmat a parancsnoki láncban

Hogyan mérheti az alkalmazottak bizalmát vezetőik és vezetőik iránt? Ez egyszerű - csak kérdezze meg őket! Ez a bizalom pedig a munkavállalók elkötelezettségének egyik legnagyobb mutatója.

Az alkalmazottak elkötelezettségének 2019-es állapotú tanulmány azt mutatta, hogy a HR-es szakemberek több mint 80% -a megérti a kapcsolatot az alkalmazottak elkötelezettségi szintje és a vállalatvezetőkbe vetett bizalom között. A HR-szakemberek több mint 90% -a szerint a vezetőkbe vetett bizalom szilárdan kapcsolódik a szervezeti teljesítményhez. Tehát annak kiderítése, hogy alkalmazottai mennyire bíznak vezetőikben és vezetőikben, nem hiányozhat minden munkavállalói felmérésből.

Tudja, mit kell kijavítania

 

fixing-the-problems-01

A munkavállalói felmérésekből néhány új ötletet meríthet az elkötelezettség javítására is. Lehet, hogy már tudja, hogy az alkalmazottak elkötelezettségi szintje kissé túl alacsony az Ön szempontjából, de nem biztos abban, hogy mi emelné ezeket a szinteket.

Tanács: bár egy váratlan csemege mindig kellemes, ne számítson arra, hogy pizza partikkal vagy fagylaltozóval megemeli az alkalmazottak elkötelezettségét.

Következetes alkalmazotti felmérési módszer nélkül csak találgat és reménykedik - és sokat költ vendéglátásra.

Tegyen egy módszert az alkalmazottak felmérésére, és sokkal tisztább képet kap arról, hogy mi vezérli ezeket az elkötelezettségi szinteket. Lehet, hogy egyszerűbb megoldás, mint képzelte, például egy régi folyamat, amely lelassítja a csapatokat, de változtatható. Vagy nehezebb lehet, például a vezetők és az alkalmazottak rendszeres visszajelzésének teljes hiánya, amelyet Ön nem látott.

Mire vágynak többet az alkalmazottai? Átlátszó kommunikáció a vezetéstől? Teljesítmény-felülvizsgálati folyamat? Átgondoltabban megtervezett intézkedések? Még azt is megtudhatja, hogy alkalmazottai úgy gondolják, hogy a jelenlegi irodai elrendezés akadályozza a termelékenységüket! Ezek mind olyan felismerések, amelyekre szert tehet, ha rendszeresen felméri az alkalmazottait.

Nem lehet megoldani egy olyan problémát, amelynek létezéséről nem tudtál. És bár az ebédet mindig nagyra értékeljük, nem lehet annyi pizzát vásárolni, hogy kompenzálja a vezetői vagy kulturális folyamatokkal kapcsolatos kérdéseket.

Tudja meg, mi működik jól

Az alkalmazotti felmérések nem csupán arról szólnak, hogy megtudják, mi húzza le az elkötelezettségi pontszámokat. Hatalmas eszköz lehet arra is, hogy felszínre hozza, amit jól csinál!

Ha felmérései során azt veszi észre, hogy az egyik csoport sokkal magasabb elköteleződési pontszámmal rendelkezik, mint a többi társa, itt az ideje a némi elcsúszásnak. Említettek valamit a megjegyzésekben, vagy más kérdésekre válaszoltak egy kérdéscsoportra, mint kevésbé elkötelezett társaik? Lehetnek tippek a sikeres elköteleződési gyakorlatokra, amelyeket kiterjeszthet az ottani szervezet többi részére is.

Legjobb gyakorlatok az elkötelezettség felmérés sikeres megvalósításához

 

analyzing-survey-feedback-01

Legyünk tisztában egy dologban - bár a munkavállalói elkötelezettség felmérésének erejét nem lehet tagadni, egy rosszul megtervezett felmérés elrontja. Nagyon stratégiai kell, hogy legyen az alkalmazotti felmérés megtervezésekor, különben kevés vagy semmilyen hasznos információt nem kap.

Tehát mit kell tennie a hatékony munkavállalói felmérés megtervezéséhez?

Tegyen konkrét célokat

Először is világos célokra van szüksége a munkavállalói elkötelezettség felméréséhez. Ez azt jelenti, hogy el kell gondolkodni azon, amit konkrétan meg akar tanulni, és hogy a felmérés betekintése miként szolgálhatja vállalatának átfogó stratégiáját.

Kezdje meg a tervezését azzal, hogy megvizsgálja szervezete évre vonatkozó céljait. Az elkötelezettségi felmérésnek illeszkednie kell a magas szintű célok által meghatározott prioritásokba.

Ne csak azért tegyen fel kérdéseket, mert érdekesnek tűnnek, hanem azért is, mert hatással lesznek szervezeti stratégiájára.

Tegye fel a fontos kérdéseket

Ezután válasszon célzott kérdéscsoportot, amely értelmes és releváns a vállalata számára. Tartsa a felmérés kitöltési idejét 10 perc alatt. Végül is alkalmazottai (remélhetőleg!) túl elfoglaltak ahhoz, hogy egy órát töltsenek egy felmérés kitöltésével.

Minden szervezet különbözik, és a felméréseinek ezt tükröznie kell. Bár egy olyan keretrendszer használata, mint a Gallup Q12 kérdései, kiválóan használható benchmarkinghoz, vegye figyelembe más kérdéseket is, amelyek fontosak lehetnek a szervezete számára.

Ha szervezete fontosnak tartja az ügyfelekkel való törődést és a csúcsminőségű digitális élmény nyújtását, kérdezze meg erről az alkalmazottait - ne a parkolási lehetőségekről.

És ha olyan dolgokról van szó, mint a parkolás, ne tegyen fel kérdéseket olyan dolgokról, amelyeken nem tud változtatni. Ha vállalatának székhelye közismerten rossz forgalmú városban van, akkor nem kell több olyan kérdés, amely az ingázási elégedettségről kérdezne.

Vállalkozása (sajnos) nem tudja megváltoztatni a forgalmi szokásokat. De ha több távmunkára vagy otthoni munkavégzésre gondol, akkor ezt célzottan kezelheti.

Ossza meg névtelenül a visszajelzéseket

 

employee-feedback-01-1

Mi szükséges a nyílt és őszinte visszajelzéshez? Erős elkötelezettség a titoktartás iránt.

Ha az alkalmazottak úgy gondolják, hogy az elkötelezettségi felmérésekben elmondottak visszatérnek arra, hogy megharapják őket - akár vezetőik, vezetőik vagy HR-csapataik miatt -, akkor nem fognak hasznos információkat adni.

A negatív visszajelzések elfogadása fontos vezetői készség, és ez különösen kritikus, amikor alkalmazotti elkötelezettségi felméréseket futtat. De még akkor is, ha nehéz, szükség van rá.

A felmérés jó kialakítása itt is segít - ezért alkalmaz sok vállalat megbízási eszközöket, szakértőket vagy tanácsadókat. Névtelenséget kell szőnie a felmérés minden szakaszában - még a kérdéseiben sem szabad feltáró információt kérni!

Ráadásul erősen javasoljuk, hogy legyen megbízható HR-munkatársunk a válaszok megadásához, és adjon részletes összefoglalókat, amelyek eltávolítanak minden azonosító információt, mint a titoktartás másik rétegét.

Támogatás fentről

Vezetőinek elkötelezettnek kell lenniük a visszajelzések megosztása és kezelése mellett. Míg sokan elállnának a gyengeségek nyilvános megosztásától, a gyengeségek orvoslásához szükséges cselekvési lépések közlése óriási különbséget jelent. Az emberek úgy fogják érezni, hogy meghallgatják őket, megbecsülik őket és energizálja őket a változás kilátása.

Ha úgy tekint a felmérésekre, mint az éves házimunkára, anélkül, hogy bármilyen visszajelzést megtenne, az alkalmazottak abbahagyják a válaszadást. Azért veszik fel ezeket a felméréseket, mert szeretnék visszajelzésüket hallani.

A magasan elkötelezett alkalmazottak 94% -a úgy véli, hogy vállalatuk komolyan veszi visszajelzésüket, szemben az inaktív alkalmazottak csupán 30% -ával.

Hogyan segítik az alkalmazotti felmérések az erős vállalati kultúra kiépítését

Az alkalmazotti felmérések hatékony eszköz, amely erősen befolyásolhatja vállalati kultúrát.

Ha a munkahelyed rendszeresen kéri a visszajelzésedet, komolyan veszi és valós cselekvéssel jár, akkor úgy érzed, hogy hangod van a szervezetedben.

Azok az alkalmazottak, akik úgy érzik, hogy beleszólásuk van a munkába, jobban elkötelezettek - mert értékelik a gondolataikat! Biztosak abban, hogy problémáikat megoldják. Bizalmat teremtenek a vállalat iránt abban, hogy megteszi azt, amire azt mondja, hogy javítja a munkahelyi életüket. Ez hatalmas dolog! Ne kockáztassa meg, hogy kihagyja azokat az előnyöket, amelyeket a munkavállalói elköteleződéssel kapcsolatos felmérések kínálhatnak a szervezetének.

Írta: Kathleen O'Donnell

Elsőként szeretnél értesülni a legújabb állásokról?

Add meg a nevedet és email címedet mi pedig hetente elküldjük neked a legújabb állásajánlatokat!