Mi a távmunka, és miért olyan népszerű?

Akár távmunkának, osztott munkának, home office-nak, WFH-nak (Work from Home) vagy „földrajzilag semleges foglalkoztatásnak” hívja, a távmunka a modern munkahelyek egyik leggyorsabban növekvő trendje.

Ez nem csak a digitális nomádok vagy a technikai dolgozók számára készült.  A dolgozók nagyjából fele hetente egyszer így végzi munkáját és ez a tendencia rohamos ütemben növekszik. A távmunka itt marad, és gyorsan megváltoztatja az üzleti tevékenységek folyamatát.

Copy of [Guide] The Comprehensive Guide to Remote Work-11

Mi a távmunka?

Tehát mit értünk az alatt amikor távmunkát mondunk? A távmunka a hagyományos, központosított munkahelyen kívüli munkavégzés egyik módja, általában a digitális technológia segítségével. Akár hiszi, akár nem, a távmunka már az 1970-es években elkezdődött, és még az Egyesült Államok kormánya is közel 30 éve engedélyezi a távmunkát. Azóta azonban sok minden változott!

A távmunka sokféle formát ölthet. Íme néhány példa:

  • Oktatás - Az új, digitális oktatási és video platformok felbukkanásával a tanárok mostantól fel vannak hatalmazva arra, hogy távolról dolgozhassanak és taníthassanak sokféle környezetben, az egyéni és a csoportos foglalkozások között.
  • Írás - Az online kiadványoktól kezdve a vállalati tartalmi csapatokig használják ezt a formát, az írók különösen alkalmasak arra, hogy kihasználják a távmunka trend előnyeit. Az íráshoz gyakran csak laptop és WiFi szükséges.
  • Hívóközpontok - Sok telefonos központ alkalmazottja több műszakban dolgozik, és gyakran nem hatékony több kis csapat számára bérelni irodaterületet. Szerencsére az otthoni munkavégzés a legjobb megoldás minden fél számára.
  • Szoftverfejlesztés - A mérnökök és a hasonló szakmával rendelkező személyek gyakran hosszú, megszakítás nélküli időt részesítenek előnyben az összetett megoldások tervezéséhez, felépítéséhez és hibaelhárításához. A távoli munkavégzés nagyszerű lehetőség erre is.
  • Egészségügy – Az orvoslásban a telemedicina a jövő. A szervezetek a világ minden tájáról kihasználják az internet lehetőségét, hogy minden eddiginél hatékonyabban hozzák össze az egészségügyi szakembereket és a betegeket. A kérdések megválaszolásától a kezelés felírásáig soha nem volt könnyebb kommunikálni az olyan dolgozókkal, mint az orvosok és az ápolók.

telehealth

És ez csak a jéghegy csúcsa!

Legtöbben ma már hozzáférnek megbízható, nagy sebességű internethez és okostelefonokhoz, lehetővé téve számunkra a munkát, amikor ez kényelmes. A rugalmas ütemezés új normává válik, és az eszközök egész sora a távmunkát nagyon korszerűsíti. Számos iparágban a versenyképesség és az innováció megőrzése is távmunkát igényel. 

Miért olyan népszerű a távmunka?

A távmunka lehetősége sok munkavállaló számára vonzó. Egy felmérés alapján az amerikai munkavállalók 34% -a nyilatkozta azt, hogy a távmunka bevezetésével bérüket 5% -kal csökkentenék, de ezt ők nem bánták.  A munkavállalók számára egyértelműen vannak előnyök, a jobb munka és magánélet egyensúlyától a jobb termelékenységig. A távmunkások általában megtakarítják az ételt, az ingázást és egyéb költségeket, amelyek egyébként felmerülhetnek egy hagyományos munkahelyi foglalkoztatás során.

További bónuszként a távmunka lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy több időt töltsenek a családdal és a közeli barátokkal!

És ez ez nem minden! Rengeteg előnye van a távmunkát foglalkoztató vállalatoknak. Nagyfokú elégedettséggel és a rugalmasabb és szabadabb munkavégzés lehetősége mellett nem meglepő, hogy a WFH munkavállalók nagyobb valószínűséggel maradnak hosszú távon a vállalatuknál.

A WFH munkavállalók kevesebb rezsiköltséget igényelnek az ingatlan, az irodai felszerelések és az áram felhasználás területén. A távmunka alkalmazása során kimutatták, hogy ez a működési forma a kreativitás javítását, a készségek szélesebb körét, a munkavállalók fokozottabb elkötelezettségét, a vállalat jó hírnevét és még a pénzügyi előnyöket is magában hordozhatja.

Ráadásul a távmunka csökkenti a forgalmat, a szennyezést és a baktériumok terjedését is! 

Mikor nem megfelelő a távmunka?

Ennek ellenére nem minden móka és kacagás a WFH munkavállalók számára. A távmunkát végzőknek számos egyedi kihívással kell szembenézniük, és egyes iparágaknak jobban megfelel a távmunka alkalmazása, mint másoknak.

A távmunkások más dolgokkal küzdenek, mint munkahelyi társaik. Például egy nemrégiben végzett távmunkáról szóló tanulmány megállapította, hogy e munkavállalók legfőbb kihívásai az együttműködés, a magány elleni küzdelem és a munka utáni kikapcsolódás.

slumped over

Az „emberi kapcsolat” tényező hiánya a távoli munka problémafelvetésének állandó témája. A munkatársakkal való fizikai interakciókat gyakran alulértékelik, de végül is társas lények vagyunk, és szorosan kapcsolódunk másokkal. 

Gyakorlatilag elmondható, hogy azok a munkavállalók, akiknek nem kell meghatározott fizikai helyen tartózkodniuk, nyilvánvalóan jobban megfelelnek a távmunkának, ezért az információs ipar gyakran a legalkalmasabb az ilyen típusú munkára.

Ezenkívül a csapat összetétele óriási szerepet játszik a távmunkások elégedettségében. A legtöbb ember, aki nem javasolná a távmunkát, valójában azok, akik elsősorban távolról dolgoznak egy kirekesztett csapatban.

Következő lépések

Most, hogy készen áll arra, hogy többet megtudjon, itt az ideje a tervezésnek.

Gondolja át vállalati kultúrájának pozitív vonatkozásait, valamint üzleti igényeit. Gondoljon arra, hogyan javíthatja a távmunkával a csapat munkáját, valamint az akadályokat, amelyekkel bizonyára szembesülni fog.

Bármilyen változás nehéz, de az átláthatóság, a rugalmasság és az optimizmus megfelelő szintje mellett jó távmunkát alkalmazó munkaprogramot tervezhet a saját csapata számára.

Írta: Ben Travis

Elsőként szeretnél értesülni a legújabb állásokról?

Add meg a nevedet és email címedet mi pedig hetente elküldjük neked a legújabb állásajánlatokat!